Kibertámadás a Nobel-díj átadásakor

 

A Nobel Alapítvány és a Norvég Nobel Intézet nyilvánosságra hozta, hogy 2021. december 10-én, a díjátadó élő közvetítése alatt elosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadás (DDoS) érte weboldalaikat.

A hivatalos közlemény szerint a kibertámadás rendkívül nagy terhelésnek tette ki azokat a webhelyeket, amelyeken a Nobel-díjjal és a Nobel-díjasok eredményeivel kapcsolatos új információkat teszik közzé. Mindkét szervezet rendőrségi feljelentést tett az eset után, és bár egyelőre nincs konkrét információ arról, hogy ki állhat a támadások mögött, több – akár állami támogatású – elkövető is gyanúba keveredett.

A Nobel Alapítványt korábban többször is megvádolták már, hogy elfogultan jár el bizonyos országok tudósaival szemben, valamit a döntőbizottságot is több esetben érte olyan kritika, hogy figyelmen kívül hagyják azokat a kutatókat, akik kulcsfontosságú szerepet játszottak egy-egy tanulmány vagy áttörő felfedezés során. (Összehasonlításkép: Kína 8 alkalommal, India 12, Oroszország 32, az Egyesült Államok 398, az Egyesült Királyság 137, Németország 111, Franciaország pedig 70 alkalommal nyert eddig Nobel-díjat.)

Mindezt, valamint a néhány kiosztott díj mögött meghúzódó politikai vitákat figyelembe véve, nem zárható ki, hogy akár egy államilag támogatott hacker kollektíva is állhat a támadások mögött.

(bleepingcomputer.com)