Kibertámadás alatt a lengyel közszféra

Egy még azonosítatlan hacker csoport sorra indít támadásokat lengyel állami weboldalak ellen. Habár a KillNet orosz-barát hacktivista kollektíva korábban kiberháborút hirdetett Lengyelország ellen, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy ez a hacktivista csoport állna a támadások mögött.

A NoName057(16) elnevezésű Telegram csatornán ─ amely jelen cikk megjelenése idején mintegy 14,2 ezer előfizetővel rendelkezett ─ lengyel kormányzati weboldalak elleni sikeres támadásokról kerültek ki üzenetek, arról azonban a kiberbűnözők nem közöltek információt, hogy ezeket milyen motivációból indították.

A főképp túlterheléses támadások 2022. július 7-én indultak. Elsőként a Lengyel Fegyveres Erők Kibertér-erőforrásközpontjának portálját érte találat, majd a Katonai Szabványosítási, Minőségi és Kodifikációs Központot, ezt követően az Inowroclaw-ban található 56-os lengyel légitámaszpontot, azonban már most további hat érintett állami szervezetről tudni, köztük található Gorzow Wielkopolski város kerületi bírósága és a lengyel Belső Biztonsági Ügynökség is.

A Killnet 2022 júniusában körülbelül 1100 litván webes erőforrást támadott meg, így amennyiben ez a csoport áll a lengyelországi támadások mögött, további incidensekre lehet számítani.

(techstony.com)