Kibertámadás alatt Montenegró, kritikus szolgáltatások is érintettek

Szofisztikált és folyamatos kibertámadások akadályozzák egyes állami szolgáltatások működését Montenegróban múlt hét csütörtök óta ─ közölte Marash Dukaj közigazgatási miniszter. A célpontok között villamosenergia, vízügyi és szállítási szolgáltatások, valamint állami online portálok is megtalálhatóak.

Montenegró nemzetbiztonsági szolgálata, az ANB (Agencija za Nacionalnu Bezbjednost) múlt hét pénteken arra figyelmeztetett, hogy Oroszország masszív kibertámadást indított az ország online kormányzati szolgáltatásai ellen. Dukaj szombati sajtótájékoztatója szerint állampolgárok személyes adatai a támadások során nem kompromittáldtak, azonban egyes digitális szolgáltatásokat megelőző védelmi intézkedésként le kellett állítani, például az állami kézben lévő EPCG (Elektroprivreda Crne Gore) energiaszolgáltató egyes folyamatait kézi feldoglozásúra állította.

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége az országban tartózkodó állampolgárait arra figyelmezteti, hogy a kibertámadások miatt komplikációkra lehet számítani például a határátkelőhelyeken és a reptereken, ezért azt javasolják, hogy minimalizálják az utazásaikat, tartsák kéznél az utazáshoz szükséges okmányokat, valamint figyeljék a helyi híreket friss információkért.

Montenegróban jelenleg politikiai krízis van, miután a néhány hónapja hivatalban lévő, Dritan Abazovic által vezetett kormány elbukott a bizalmatlansági szavazáson, amit a szerb ortodox egyházzal történő egyezmény miatt nyújtottak be parlamenti képviselők. Az Abazovic által aláírt egyezmény ellenzői szerint túl nagy hatalmat biztosítana a szerb ortodox egyháznak az ország többi vallási felekezetéhez képest.

A NATO tagország Montenegrót több szövetséges állam is támogatásáról biztosította a kibertámadások kezelésében, kiemelten Franciaország, amely közölte, hogy az ország felkérésére válaszolva az ANSSI szakértői csoportot küld a rendszerek helyreállításának támogatásához.

(bleepingcomputer.com)