Kibertámadás érte a 2023-as cseh elnökválasztást

A NoName057(16) (más néven NoName05716, 05716nnm, Nnm05716) egy kevésbé ismert hacktivista csoport, amely 2022 márciusa óta aktívan támogatja Oroszországot.

Az elmúlt hónapokban a csoport azon európai uniós országokra összpontosított, melyek nyilvánosan támogatták Ukrajnát. Ezek között megtalálható Lengyelország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Norvégia, Finnország, Németország, Spanyolország, Dánia, valamint most már Csehország is. Törekvéseik eléréséhez a csoport rendszerint DDoS támadásokat hajt végre.

A NoName057(16) a Telegram-csatornáján azt írta, hogy tudomásukra jutott az az információ, miszerint 4000 ukrán katonát terveztek kiképezni a csehországi Libavá városában, ennek apropóján szerettek volna „részt venni” a cseh választásokon.

2023. január 11-én, két nappal a választás első fordulója előtt, DDoS-támadás ért két elnökválasztáshoz köthető oldalt, a volby.cz és a volbyhned.cz-t.

A választások napján (január 13-án) a csoport folytatta a kulcsfontosságú weboldalak, köztük a „nyugatbarát” jelöltek, Petr Pavel tábornok és Tomáš Zima honlapjának támadását.

Petr Pavel megerősítette a honlapja elleni támadásokat Forrás: https://twitter.com/general_pavel

A választásokat követő napokban (január 14-15.) a csoport a választási eredmények számlálásáért és közzétételéért felelős Cseh Statisztikai Hivatalt honlapját vette célba. A támadások többségét a cseh hatóságok is megerősítették.

A cseh kiberbiztonsági központ, a NÚKIB is megerősítette a támadásokat Forrás: https://twitter.com/NUKIB

Bár az Oroszországhoz köthető hacktivista csoportok választásokkal kapcsolatos támadásait már korábban is észlelhettük, azonban azok a támadások jóval kisebb volumenűek voltak, hisz többségük nem okozott fennakadást a webhelyek elérhetőségében, szemben a Csehországban történt magas sikerességi aránnyal végrehajtott támadásokkal.

Így ezért is kiemelkedően fontos ez az eset, hisz ez volt az első olyan alkalom, amikor egy választás során végrehajtott célzott kibertámadás átmenetileg képes volt megzavarni a kulcsfontosságú weboldalak elérhetőségét.

A cseh elnökválasztás január 27-28-án a második fordulóba lépett, az országot továbbra is DDoS-támadások érték.

Ami az operatív oldalt illeti a NoName057(16) főként Telegram-csatornákon keresztül működik. Illetve létezik egy DDosia Projects elnevezésű, önkéntesekből álló csoport, akik a nevükben tevékenykednek. A DDosia Project mindössze 1427 tagot számlál, azonban rendkívül aktív, és havonta nagyszámú támadást hajt végre.

A NoName057(16) pénzjutalommal motiválja az önkéntes csoportokat. A jutalmak 20 000 rubeltől (kb. 100 000 Ft) indulnak és 80 000 rubelig (kb. 400 000 Ft) terjednek.

(blog.checkpoint.com)