Kibertámadás is okozhatta a pakisztáni áramszünetet

Pakisztán energiaügyi minisztere kedd reggeli sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy a hétfői országos elektromos-hálózati kiesést egy kibertámadás is okozhatta.

A leállás okáról jelenleg annyi ismert, hogy egyes erőművek alegységeinek reggeli bekapcsolásakor feszültségingadozást tapasztaltak, ezért az erőműveket azonnal le kellett állítani. (Az éjszakai lekapcsolást energiaspórolás miatt vezették be a téli időszakban.) Az eset kivizsgálásával megbízott bizottság előzetes szakvéleménye a következő néhány nap során várható. A miniszter szerint a helyreállítás 24 óra alatt lezajlott, azonban a lakosságot figyelmeztették, hogy további kisebb-nagyobb kiesések várhatóak, mert még nem sikerült az összes szén és nukleáris erőművet visszakapcsolni a hálózatba.

A nagyobb kórházak szerencsére rendelkeznek saját generátorokkal, így esetükben a működéshez szükséges áramellátás biztosított volt, azonban a kisebb egészségügyi ellátókat már nagyon is hátrányosan érintette az áramkimaradás, csakúgy mint például a gyártóipart.

Az áramkiesések egyáltalán nem ritkák a déli-ázsiai országban, különösen az utóbbi években, miközben a romló gazdasági helyzet és a tavalyi árvizek miatt a 220 milliós ország lakosságának élete így is viszontagságos.

(therecord.media)