Kibertámadás következtében leállt Ukrajna legnagyobb mobilszolgáltatója, a Kyivstar

A Kyivstar, Ukrajna legnagyobb, több mint 25 millió mobil- és otthoni internet-előfizetőt kiszolgáló távközlési szolgáltatója kibertámadást szenvedett el, amely a mobil- és adatszolgáltatást érintette.

December 12-én a hivatalos weboldal offline állapotban volt, de a vállalat a közösségi média csatornáin keresztül tájékoztatta az előfizetőket, hogy hackerek célpontja lett, ami műszaki hibát okozott és amely hatással van a mobilkommunikációra és az internet hozzáférésre.

A Kyivstar azt állítja, hogy jelentették az incidenst a bűnüldöző és más állami szolgálatoknak. Az SSU (Ukrajna Biztonsági Szolgálata) Ukrajna büntető törvénykönyvének 8 cikkelye alapján büntetőeljárást indított, és közölte, hogy különleges ügynökei részt vesznek a nyomozásban.

A NetBlocks független internetes megfigyelőközpont megerősítette, hogy a Kyivstar internetszolgáltatása jelenleg nem elérhető, és a támadás napján a forgalom erőteljes visszaesését mutatja.

A Kyivstar közleménye arról is biztosítja az előfizetőket, hogy a biztonsági incidens nem veszélyeztetett személyes adatokat, és hogy minden érintett előfizető, aki nem tudja használni a Kyivstar szolgáltatásait, kártérítést kap.

Tekintettel az Ukrajna és Oroszország között zajló konfliktusra, valószínűsíthető, hogy orosz hackerek szervezték a támadást, amint azt az SSU közleménye és a Kyivstar vezérigazgatójának nyilvános beszéde is sugallja. Ennek ellenére a támadás pontos forrása továbbra sem megerősített.

Az üzemzavar által érintettek számára a Vodafone Ukrajna az X-en közölte, hogy roaming szolgáltatásuk elérhető. A háború kezdete óta az ukrán távközlési cégek rugalmas rendszert hoztak létre az ingyenes belső barangolásra, vagyis ha egy szolgáltató elérhetetlenné válik egy adott területen, ami a jelenlegi körülmények között nem ritka, a felhasználók átkapcsolhatnak egy másik szolgáltató hálózatára, hogy visszanyerjék a mobilszolgáltatásokat.

Igor Klimenko ukrán belügyminiszter a helyi hírcsatornáknak nyilatkozva kijelentette, hogy az ukránok bármilyen körülmények között használhatják a 101-es, 102-es és 112-es segélyhívó számokat.

(bleepingcomputer.com)