Kibertámadások zavarhatják a téli olimpiát – figyelmeztet az FBI

 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fokozott éberségre hívja fel a téli olimpiai játékok szervezőinek és partnereinek figyelmét, mivel előfordulhat, hogy fenyegetettségi szereplők célbaveszik a 2022 februárjában megrendezésre kerülő téli olimpiai, valamint a 2022 márciusában megrendezésre kerülő paralimpiai rendezvényeket.

Bár konkrét támadási kísérletről nem számolnak be a közleményben, nem zárják ki a pénzügyi motiváltságú és állami támogatású hackerkollektívák által koordinált támadásokat, ami lehet például rosszindulatú programok terjesztése – beleértve a zsarolóvírusokat, elosztott szolgáltatás-megtagadással járó támadásokat (DDoS), social engineering támadásokat, adathalász kampányokat, vagy akár belső fenyegetéseket. Sikeres támadás esetén megzavarhatják, vagy megakadályozhatják az események élő közvetítését, érzékeny adatokat szivárogtathatnak ki, vagy célkeresztbe vehetik az informatikai infrastruktúrát is. A támadók motivációja valószínűleg a pénzszerzés, a zűrzavar-okozás, saját maguk népszerűsítése, a célpontok hiteltelenítése, vagy akár ideológiai célok is lehetnek. Az FBI feltételezéseit a 2020 Tokiói Olimpiai játékokkal összefüggő adatsértésekre, valamint a 2018-as  Pyeongchang-i téli olimpia elleni kiberműveletekre alapozza.

Mindemellett a Citizen Lab jelentéséből az is kiderült, hogy a My 2022, a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos alkalmazása sem megbízható, ugyanis a titkosítási rendszer egy hibája miatt nem védi megfelelően a felhasználói adatokat. Az olimpián résztvevő atléták számára az FBI azt javasolja, hogy inkább egy eldobható, ideiglenes eszközre telepítsék az alkalmazást, és saját készülékük helyett ezt vigyék magukkal a rendezvényre.

(bleepingcomputer.com)