Kiszivárogtak a svájci légierő dokumentumai a dark webre

Adatvédelmi incidens érte az Ultra Intelligence & Communications nevű amerikai biztonságtechnikai vállalatot. Az említett szervezet kiberbiztonsági, kriptográfiai és egyéb taktikai képességeket biztosít az ügyfelei számára (pl.: FBI, DEA, NATO stb.).

A jelenlegi információk szerint az Ultra Intelligence & Communications-t a Blackcat nevű kiberbűnözői csoport támadta meg, és körülbelül 30 gigabájtnyi érzékeny dokumentumot lopott el a cégtől. A svájci védelmi minisztérium megerősítette, hogy a svájci légierő is az érintett szervezetek között van. A hatóságok megkezdték a szükséges vizsgálatokat az incidens ügyében.

A SwissInfo szerint a kiszivárgott dokumentumok között szerepel egy szerződés a svájci védelmi minisztérium és az amerikai cég között közel 5 millió dollárról, amelyben a minisztérium a légierő titkosított kommunikációjához vásárolt technológiát. Fontos kiemelni, hogy a fegyveres erők operatív rendszereit nem érintette az incidens. Az FBI lefoglalta a Blackcat Tor oldalát, és a honlapot a lefoglalásról szóló bejelentéssel cserélte le.

A BlackCat/ALPHV csoport az eddigi információk szerint 2021 novembere óta aktív, és olyan vállalatok váltak az áldozataivá, mint az ipari robbanóanyagokat gyártó SOLAR INDUSTRIES INDIA, az amerikai NJVC, amely egy védelmi vállalat, a villamosenergia- és földgázszállító és -elosztó hálózatokat működtető Creos Luxembourg S.A., a divatóriás Moncler, a Swissport, az NCR, valamint a Western Digital.

(securityaffairs.com)