Megjelent a Fehér Ház Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája

A Biden-Harris-adminisztráció 2023.03.02-án tette közzé az Egyesült Államok Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiáját.

A stratégia a kibertér védelmével kapcsolatos terheket leveszi az állampolgárok, a kisvállalkozások, az önkormányzatok válláról és azokra az informatikai cégekre hárítja, amelyek a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy csökkentsék a kibertérben megjelenő kockázatokat.

Továbbá a stratégia elismeri, hogy a kormánynak a nemzeti hatalom valamennyi eszközét összehangoltan kell használnia a nemzetbiztonság, közbiztonság és gazdasági jólét védelme érdekében.

A stratégia öt pillér köré szerveződik:

  1. Létfontosságú infrastruktúrák védelme: szabályozások harmonizálása, a köz- és magánszféra együttműködésének lehetővé tétele, szövetségi hálózatok védelme és korszerűsítése, valamint a szövetségi incidenskezelési politika aktualizálása.
  2. Fenyegetési szereplők tevékenységének felderítése: zsarolóvírus fenyegetések kezelése nemzetközi partnerekkel együttműködve.
  3. Biztonságot és ellenállóságot elősegítő piaci erők előremozdítása: biztonságos szoftvertermékek- és szolgáltatások tekintetében a minimális biztonsági képességek meghatározása.
  4. Ellenállóságot növelő hosszútávú befektetések: kiberbiztonsági szakemberek képzése, a kutatás-fejlesztés prioritásként való kezelése, például a poszt-kvantum titkosítás és a digitális személyazonossági megoldások tekintetében.
  5. Nemzetközi partnerségek kialakítása a közös célok elérése érdekében: a kiberfenyegetések elleni védekezésre való képesség növelése, mind békeidőben, mind válsághelyzetben, biztonságos globális ellátási láncok kialakítása.

A teljes stratégia itt érhető el.

(whitehouse.gov)