Most Kína vádolja kibertámadással az Amerikai Egyesült Államokat

A Kínai Nemzeti Számítógépes Vírus-Vészhelyzeti Központ (CVERC), illetve a Qihoo 360 nevű kiberbiztonsági cég közös jelentése szerint az NSA több tízezer kibertámadást indított kínai számítógépes hálózatok ellen az elmúlt évek során.

Eszerint a támadásokért az NSA rettegett elit hacker csoportja, a Tailored Access Operations (TAO) felelős, ami Kína egyik kulcsfontosságú, elsősorban repülési és űrkutatási témájú kutatási központjaként ismert Northwestern Polytechnical University-t is megtámadta.

A CVERC szerint a TAO csoport a SunOS egy sebezhetőségének kihasználásával fért hozzá az egyetemi hálózathoz, ahonnan aztán mintegy 140 GB-nyi érzékeny adatot loptak el. A riport szerint az NSA-t európai és dél-ázsiai hacker csoportok is segítették a műveletben.

Az elmúlt évek során az USA számtalan alkalommal vádolta Kínát kiberkémkedéssel, azonban 2022 eleje óta a kínai külügy is egyre gyakrabban vág vissza ugyanezzel, habár a kínai vádak eddig többnyire az NSA évekkel korábban lelepleződött hacking eszközeiről szóltak, mint amilyen például a HIVE, vagy a NOPEN.

(securityaffairs.co)