Nemzeti kiberbiztonsági tesztközpontot tervez Svájc

A tervek szerint 2025-ban nyitják meg a „Crypto Valley”-ként is ismert Zug városában Svájc új nemzeti kiberbiztonsági tesztközpontját.

A 2020 óta egyesületként működő svájci Nemzeti Kiberbiztonsági Tesztintézet jelentős beruházásokkal nyitja meg a központot, ahol elsősorban a kritikus infrastruktúrákhoz tartozó hálózatba köthető eszközök, valamint a digitális alkalmazások biztonságát, sebezhetőségét vizsgálják majd. A megvalósításhoz mintegy 30 magasan képzett hazai és nemzetközi kiberbiztonsági szakértőt vonnak be, továbbá szorosan együttműködnek egyetemekkel, biztonsági teszteteket végző szolgáltatókkal és hasonló tevékenységi körű nemzetközi központokkal.

Az egyesület szerint a társadalom javát szolgáló biztonsági ellenőrzések ma nem zajlanak a kellő mértékben és mélységben, így céljuk a kiberreziliencia erősítése, valamint a digitális termékek ellátási láncainak biztonsági garanciája. A tesztközpontban elsőbbséget élveznek majd a kritikus infrastruktúrákkal kapcsolatos, illetőleg az olyan hatóságoktól érkező megrendelések, mint a rendőrség és a hadsereg, valamint a svájci gazdaságban és a civil társadalomban nagy számban használt hálózati komponensek.

(heise.de)