Káros kóddal gyűjtött fiókadatokra bukkantak, Ön is ellenőrizheti, hogy e-mail címe érintett-e!

 

A múlt hét során Bob Diachenko kiberbiztonsági kutató egy olyan szerverre bukkant, amely több, mint 440 000, RedLine malware-rel gyűjtött fiókadatot tartalmazott.

A RedLine jelenleg az egyik leggyakoribb információlopó káros kód, amely jellemzően vírusos e-mail csatolmányokba, YouTube videókba és kalózszoftverekbe rejtve fertőzi meg az áldozat eszközeit. A malware főleg e-mail fiókok hitelesítőadatait, valamint bankkártyaadatokat próbál megszerezni böngésző sütikből, VPN és FTP kliensekből, de gyakori célpontjai a kriptovaluta pénztárcák is.

A kutató az adatbázist feltöltötte a Have I Been Pwned (HIBP) adatszivárgás-ellenőrző portálra, így a felhasználók ellenőrizhetik, hogy e-mail címük érintett-e a támadásban. A keresést pofonegyszerű elvégezni, csupán be kell írni az e-mail címünket a HIBP portál (https://haveibeenpwned.com/) alábbi keresőjébe:

Ha az e-mail címünk szerepel a RedLine adatbázisban, érdemes azonnal megváltoztatni a hozzá tartozó jelszót, emellett javasolt minden fontos fiókunknál jelszót cserélni, mivel a káros program más belépési adatokat is lophatott eszközünkről! Természetesen az alapos vírusirtásról se feledkezzünk meg!

(A kép forrása: BleepingComputer)

(bleepingcomputer.com)