Rosszindulatú android alkalmazásokat hirdetnek a Facebookon, érdemes vigyázni!

Facebook hirdetésekkel népszerűsítik a McAfee által felfedezett adware kampány alkalmazásait, amelyek androidos rendszertisztító- és optimálizáló alkalmazásnak adják ki magukat a Play Store-on.

A kampányban részvevő alkalmazásokból hiányzik az összes ígért funkció, helyettük reklámokat jelenítenek meg, és igyekeznek minél tovább rejtve maradni a felhasználók elől. Ennek érdekében folyamatosan változtatják nevüket és ikonjaikat, például előfordulhat, hogy a „Beállítások” nevet viselik a Play Store ikonjával, ahogy az az alábbi képen és videóban is látható.

Kép forrása: BleepingComputer.com

Az adware alkalmazások a Contact Provider Android komponenssel élnek vissza, ami lehetővé teszi az eszköz és az online szolgáltatások közötti adatátvitelt. Az alrendszer minden alkalommal meghívásra kerül, amikor új alkalmazás települ az eszközre, amit a reklámprogramok felhasználnak a hirdetésmegjelenítési folyamat elindításához, így a felhasználók számára úgy tűnhet, mintha a reklámokat az újonnan telepített alkalmazások jelenítenék meg, nem pedig az adware. A McAfee kutatói azt is elárulták, hogy a felhasználóknak nem is kell elindítaniuk az alkalmazást, hogy az reklámokat jeleníthessen meg számukra, ugyanis azok automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül is elindulnak a fertőzött eszközökön. Sőt, amint bezárásra kerülnek a folyamatok, azonnal újraindulnak.

A McAfee szerint a felhasználók megbízhatónak találják a Facebookon hirdetett alkalmazásokat, ami az alábbi alkalmazások esetén is hozzájárulhatott a magas letöltésszámhoz.

  1. Junk Cleaner, cn.junk.clean.plp, 1M+ letöltés
  2. EasyCleaner, com.easy.clean.ipz, 100K+ letöltés
  3. Power Doctor, com.power.doctor.mnb, 500K+ letöltés
  4. Super Clean, com.super.clean.zaz, 500K+ letöltés
  5. Full Clean -Clean Cache, org.stemp.fll.clean, 1M+ letöltés
  6. Fingertip Cleaner, com.fingertip.clean.cvb, 500K+ letöltés
  7. Quick Cleaner, org.qck.cle.oyo, 1M+ letöltés
  8. Keep Clean, org.clean.sys.lunch, 1M+ letöltés
  9. Windy Clean, in.phone.clean.www, 500K+ letöltés
  10. Carpet Clean, og.crp.cln.zda, 100K+ letöltés
  11. Cool Clean, syn.clean.cool.zbc, 500K+ letöltés
  12. Strong Clean, in.memory.sys.clean, 500K+ letöltés
  13. Meteor Clean, org.ssl.wind.clean, 100K+ letöltés

Bár az alkalmazások időközben eltávolításra kerültek a Play Store-ból, azok a felhasználók, akik telepítették a fent felsorolt appok valamelyikét, azokat manuálisan kell eltávolítaniuk az eszközükről.

(bleepingcomputer.com)