Az angolszász KKV-k aggódnak, hogy az infláció miatt kevesebb jut majd a biztonságra

A kis-és középvállalkozások (KKV) 57%-a elképzelhetőnek tartja, hogy csökkentik a kiberbiztonsági költségvetésüket, derült ki az OpenText Security Solution 2022 Global SMB Ransomware Survey című jelentéséből. A felmérés több mint 1330 biztonsági és informatikai szakember megkérdezésével zajlott a legfeljebb 1000 alkalmazottat foglalkoztató cégeknél az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában.

Annak ellenére, hogy számos KKV-t ért kibertámadás a múltban, a jelentés szerint továbbra is alacsony a kiberbiztonságra szánt költségvetési keret. A válaszadók fele (50%) 20 000 dollár alatt költ IT-biztonságra évente, csupán 10% az, akinél az 50 000 dollárt meghaladja a költségvetés, ráadásul a legtöbb helyen (68%) 5-nél kevesebb fő foglalkozik a kiberbiztonsággal.

A KKV-k többsége amiatt aggódik, hogy az eddig sem túl kedvező helyzeten tovább ront majd az infláció, ami a szervezeteket kiberbiztonságra szánt keretét is tovább csökkenti majd. Mindez különösen aggasztó a zsarolóvírus támadások folyamatos fenyegetettsége miatt, a megkérdezettek 46%-a ismerte el, hogy a múltban érte őket ilyen támadás, míg 52% gondolja úgy, hogy a megnövekedett geopolitikai feszültségek miatt nagyobb a kockázata egy esetleges zsarolóvírus támadásnak.

Prentiss Donohue, az OpenText Security Solutions ügyvezető alelnöke mindezt azzal indokolta, hogy az KKV-k megfelelő védelmi technológiák és a feltehető szakértelem hiányának köszönhetően kedvelt célpontjai a zsarolóvírus támadásoknak. Azt is hozzátette, hogy mivel a támadók egyre kifinomultabb módszerekkel hajtják végre támadásaikat, a többrétegű védelmi stratégia többé nem „jó, ha van”, hanem szükségszerű. Hiába a számtalan zsarolóvírus incidens, a megkérdezettek 67%-a továbbra sem feltételezi, hogy célpontjává válhat egy ilyen támadásnak.

(infosecurity-magazine.com)