Tesztelési fázisba lépett a Protonmail jelszókezelője

Borítókép forrása: proton.me

A Protonmail bejlentette régóta várt Proton Pass nevű szolgáltatásának béta verzióját, amely egyelőre még csak a Lifetime és Visionary felhasználók számára lesz kipróbálható. A teszteléshez szükséges meghívók a héten kerülnek kiküldésre a felhasználók Protonmailes e-mail címeire.

A cég még egy korábbi projektje, a Hide-my-email Aliases nevű szolgáltatás kapcsán egyesítette erőit a SimpleLogin vállalattal, akiknek eredeti víziója között szerepelt a bejelentkezési folyamatok biztonságosabbá és egyszerűbbé tétele. A két cég összeolvadásának köszönhetően a mérnökcsapatok közös erővel dolgozhattak a Proton Pass jelszókezelő szolgáltatáson.

Sok más jelszókezelővel ellentétben a Proton Pass nem csak a jelszómezőket titkosítja, hanem végpontok közötti titkosítást alkalmaz minden mezőre, beleértve a felhasználóneveket és webcímeket is. Erre a cég elmondása szerint azért van szükség, mert az olyan ártalmatlannak tűnő információk, mint például a mentett URL-ek, lehetővé teszik a támadók számára, hogy részletes profilt alkossanak a felhasználókról az alapján, hogy milyen oldalakra regisztrált, még akkor is, ha magukhoz a fiókokhoz nem képes hozzáférést szerezni. A Proton Pass emellett támogatja a kétfaktoros azonosítás (2FA) automatikus kitöltését is, ami jelentősen megkönnyíti a 2FA használatát.

A többi Proton-szolgáltatáshoz hasonlóan, a Proton Pass is nyílt forráskódú, így bárki ellenőrizheti a szolgáltatás biztonsági funkcióit. A béta verzió elérhető iPhone, iPad, Android, valamint asztali számítógépeken, böngészőbővítményként pedig a Brave és Chrome böngészőkben is kipróbálható. Firefox bővítményként egyelőre nem lesz elérhető a Proton Pass, ugyanis a Mozilla a bejelentés időpontjáig nem hagyta jóvá a szolgáltatást.

(proton.me)