Több, mint 9 millió Huawei telefon lett vírusos

 

A Web Doctor hozta nemrég nyilvánosságra azt az androidos eszközöket célzó fertőzési kampányt, amelyben közel 9,3 millió eszköz érintett. A Huawei saját alkalmazásboltjában összesen 190 játékapplikációt – köztük kimondottan orosz és kínai felhasználóknak szánt játékokat is – találtak a kutatók, amelyben azonosítani lehetett a Cynos nevű malware egy módosított verzióját. A fertőzött játékalkalmazások telepítését követően a program engedélyt kért a telefonhívások kezeléséhez, majd a jogosultág megszerzésével hozzáfért a telefonszámhoz, a készülék földrajzi helyzetéhez, mobilhálózati paraméterekhez és különböző rendszerinformációkhoz.

Habár a telefonszám kiszivárgása nem tűnik nagy problémának, a valóságban ez igazán veszélyes, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy a vírusos játékokat főleg gyermekek tölthették le.

A rosszindulatú alkalmazások időközben eltávolításra kerültek az AppGallery-ből, az eszközökre már feltelepített appokat a felhasználóknak kell manuálisan eltávolítaniuk a saját készülékeikről.

A vírusos appok teljes listája innen érhető el.

(thehackernews.com)