Új transzatlanti adattovábbítási egyezményt köt az Európai Unió és az Egyesült Államok

Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be, hogy sikerült egyeztetni az álláspontokat a transzatlanti adattovábbítás kapcsán korábban felmerült adatvédelmi aggályok enyhítéséhez.

(A jogbizonytalanságot az Európai Unió Bíróság 2020. július 16-án hozott döntése okozta, amely érvénytelenítette az EU és az USA közötti adattovábbítás keretrendszerét, a Privacy Shieldet. Mindezt Max Schrems osztrák ügyvéd és adatvédelmi aktivista panasza idézte elő, aki az Edward Snowden-féle szivárogtatás fényében aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az olyan tengerentúli tech óriások, mint a Facebook hogyan kezelik az európai felhasználói adatokat, pontosabban az európai polgárokak milyen jogérvényesítési lehetőségeik vannak e tekintetben.)

Habár a megállapodás keretei még nem tisztázottak, Biden szerint ez „elősegíti a növekedést és az innovációt Európában és az Egyesült Államokban, és segíti a vállalatokat versenyezni a digitális gazdaságban.” Von der Leyen kiemelte, hogy a megállapodás „előrelátható és megbízható adatáramlást tesz lehetővé az EU és az Egyesült Államok között, védve a magánéletet és a polgári szabadságjogokat”. Ehhez kötődően az Egyesült Államok reformokat vezet be a magánélet és a polgári szabadságjogok védelmének megerősítése érdekében. Az érintett adatok köre magukba foglal minden olyan információt, melyet önként adunk meg vagy generálunk  szolgáltatások és termékek online használata során – pl.: IP címek, e-mail címek, online azonosítók, földrajzi helyadatok.

(securityweek.com)