Uniós jogszabályokat sért a német adatgyűjtési törvény

A Telekom Deutschland és SpaceNet vitték bíróság elé annak az ügynek a jogszerűségét, miszerint a német adatgyűjtési törvény arra kötelezi a távközlési cégeket, hogy több héten át őrizzék az ügyfelek közlekedési és helyadatait.

A német Szövetségi Közigazgatási Bíróság (Bundesverwaltungsgericht) azzal érvelt az adatgyűjtés jogszerűsége mellett, hogy az adatokból csupán korlátozottan lehet következtetéseket levonni az emberek magánéletére vonatkozóan. Ezzel szemben – miután az ügy átkerült a luxemburgi Európai Bíróságra – az EU azt az ítéletet hozta, hogy az uniós jogszabályok kizárják a közlekedési és helyadatok általános és válogatás nélküli megőrzését, így az a német törvény, amely a közlekedési adatok megőrzését 10 hétig, a helyadatok megőrzését pedig 4 hétig írja elő, az információk „nagyon széles körére” vonatkozik.

Bár a német törvény célja a bűncselekmények és a nemzetbiztonsági kockázatok felderítése, az uniós bíróság szerint az ilyen intézkedések „megelőző jelleggel” nem megengedettek, a távközlési szolgáltatók csak akkor kötelezhetők az adatmegőrzésre, ha valódi gyanú áll fenn a személyek ellen.

Az ítélethirdetést követően Marco Buschmann német igazságügyi miniszter Twitteren közölte, hogy

„Most gyorsan és véglegesen töröljük a törvényből az ok nélküli adatmegőrzést.”

Az adatvédelem igen érzékeny téma Németországban, a bíróságok pedig korábban is hoztak olyan ítéleteket, amelyek célja a biztonsági szolgálatok állampolgárok adataihoz való hozzáférésének korlátozása volt.

(securityweek.com)