Kétfaktoros hitelesítés beállítása a Facebookon

 

A kétfaktoros azonosítás (2FA) azt jelenti, hogy a jelszavunk mellett egy kódot is meg kell adnunk ahhoz, hogy be tudjunk jelentkezni a fiókunkba. Ez egy nagyon hasznos extra védelmi megoldás, ha valaki megszerezné a jelszavunkat.

E-mail és közösségi fiókjaink a kiberbűnözők számára kiemelt célpontot jelentenek, ezért ─ legalább ─ az ilyen típusú fiókoknál mindenképp javasolt beállítani a második hitelesítést.

Erre alapvetően három megoldást alkalmazhatunk:

  • SMS-alapú hitelesítést,
  • külső, például telefonra telepített autentikátor alkalmazást,
  • vagy biztonsági kulcsot.

A lehetőségek közül az SMS-alapú hitelesítés használata nem javasolt. Habár még ez is egy fokkal jobb, mintha csak jelszóval védenénk a fiókot, ismert, hogy a telefonos rendszerek SS7 (vagyis Signaling System #7) protokolljának sérülékenységei lehetővé tehetik azt, hogy illetéktelenek hozzáférjenek az SMS forgalomhoz. Ezért ha tehetjük, a kétfaktoros hitelesítést javasolt inkább hitelesítő alkalmazással vagy biztonsági kulcssal használni és így a telefonszámunkat sem kell megadni.

Mostani példánkban azt mutatjuk be, hogy a Facebookon hogyan kell elvégezni a 2FA beállítást, amihez hitelesítő alkalmazást használunk.

  1. Első lépésként le kell töltenünk a telefonunk hivatalos alkalmazásboltjából (Google Play Store, App Store) egy autentikátor alkalmazást. A Facebook több appot is támogat, például a vieóban szereplő Microsoft Authenticatort, a Google Authenticatort, vagy épp a Twilio Authy, illetve a Duo Mobile alkalmazásokat.
  2. Végezzük el a videóban bemutatott lépéseket:

 

  • Fontos, hogy ne felejtsük el letölteni a visszaállítási kódokat, amikre akkor lehet szükség, ha az alkalmazáshoz valamiért nem férünk hozzá. Ezeket leírhatjuk, ki is nyomtathatjuk, vagy tárolhatjuk egy külső merevlemezen.
  • Ha mindennel megvagyunk, javasolt a telefonunkról offline biztonsági mentést készíteni, arra az esetre, ha az meghibásodna, vagy például elveszítenénk.