EWS Kormányrendelet

2020. május 30-án lépet hatályba a 214/2020. (V. 18.) Korm. rendelet az elektronikus információbiztonsági korai figyelmeztető rendszerről, azaz az EWS kormányrendelet.

A rendszer igénybevételére – néhány kivételtől eltekintve – az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény 2. §-ában meghatározott szervek, az alapvető szolgáltatást nyújtó szolgáltatók, a bejelentésköteles szolgáltatók, egyes kivételekkel az európai, vagy nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt létfontosságú rendszerelemeket üzemeltetők, valamint a központosított informatikai és elektronikus hírközlési szolgáltatók jogosultak.

Fontos kiemelni, hogy a korai figyelmeztető szolgáltatás igénybevétele kötelező a Kormányzati Adatközpont működéséről szóló kormányrendeletben meghatározott, a kormányzati adatközponti szolgáltatások igénybevételére, vagy igénybevételének vizsgálatára kötelezett felhasználók számára.

Az EWS üzemeltetési költségeit központi kormányzati forrásból a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet biztosítja, a csatlakozás esetleges költségei a védett intézményt terhelik.

Amennyiben további kérdése lenne a rendszerről, a csatlakozásról, annak menetéről, kérjük vegye fel a kapcsolatot az üzemeltetővel a kizárólag erre a célra fenntartott ews(pont)csatlakozas(kukac)nki(pont)gov(pont)hu e-mail címen.