Black Friday – a legjobb védekezés a megelőzés, még mindig!

2019. november 29-én a karácsonyi vásárlási szezon kezdetével ismételten Black Friday – más néven Fekete Péntek – elnevezésű kedvezményes online vásárlási ajánlatok válnak elérhetővé az internet felhasználók számára.

 Kiemelten fontos, hogy a vevők kellő körültekintéssel és óvatossággal járjanak el, hiszen az időszakosan nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni. A kiberbűnözők bevett módszerként adathalász (phishing) támadást használnak, abból a célból, hogy érzékeny adatokat csaljanak ki a felhasználóktól, vásárlóktól. Mindezt leggyakrabban e-mail, SMS, vagy közösségi média hálózaton keresztül küldött üzenet formájában teszik, de előfordulhat, hogy telefonon keresik fel az áldozatot. Az online vásárlásoknál a támadók pénzszerzésre, valamint a pénzügyi, és / vagy személyes adatok megszerzésére törekednek.

Minden esetben kellő elővigyázatossággal kell fogadni az ismeretlen, idegen személyek által kezdeményezett elektronikus kapcsolatfelvételeket. Előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsanak az e-mail-ben megküldött hivatkozásra, illetve ne az e-mail-ben kapott hivatkozást követve jelentkezzenek be a szolgáltatók, webshopok weboldalára, hanem a látható webcímet (URL-t) begépelve látogassák meg a kívánt oldalt. Mindig ellenőrizzék a feladót, illetve a webáruházat, amelynek szolgáltatásait igénybe kívánják venni. Javasolt olyan megbízható helyről – lehetőség szerint utánvétes fizetést választva – vásárolni, amelyet ismer és kipróbált a fogyasztó, valamint célszerű ellenőrizni a vevők értékeléseit a weboldalakon. Ha nem áll módunkban utánvétes fizetést választani, vásárlásunkat tanácsos egy külön erre a célra létrehozott virtuális bankkártyáról vagy hitelkártyáról elvégezni.

Amennyiben adathalászatra utaló eseményt érzékel, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az esetről az érintett szolgáltatót, vagy tegyen feljelentést.

A biztonságos online vásárlás, valamint a zavartalan pihenés érdekében az NBSZ NKI csatolt kiadványában leírtakra érdemes odafigyelni: https://nki.gov.hu/wp-content/uploads/2019/11/Black_friday_-compressed-NBSZ-NKI.pdf