Black Friday! Ne kattints ide!

 

2020. november 20-án a karácsonyi vásárlási szezon kezdetével ismételten Black Friday – más néven Fekete Péntek – elnevezésű kedvezményes online vásárlási ajánlatok válnak elérhetővé az interneten is. 

Kiemelten fontos, hogy a vevők kellő körültekintéssel és óvatossággal járjanak el, hiszen az időszakosan nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni. A kiberbűnözők bevett módszerként adathalász (phishing) támadást használnak, abból a célból, hogy érzékeny adatokat csaljanak ki a felhasználóktól, vásárlóktól. Az online vásárlásoknál a támadók pénzszerzésre, valamint a pénzügyi, és / vagy személyes adatok megszerzésére törekednek.Mindezt leggyakrabban e-mail és közösségi média hálózaton keresztül küldött üzenet, vagy hirdetések formájában teszik. 

Mindezek mellett különösen fontos figyelni arra, hogy ne váljunk online csalás áldozatává. 

Az NBSZ NKI néhány tanáccsal szeretné biztonságosabbá tenni az ünnepeket!  

 • Minden esetben fogadjuk kellő elővigyázatossággal az ismeretlen, idegen személyek által kezdeményezett elektronikus kapcsolatfelvételeket!
 • Előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsunk az e-mail-ben megküldött hivatkozásra, illetve ne az e-mail-ben kapott hivatkozást követve jelentkezzünk be a szolgáltatók, webshopok weboldalára, hanem a látható webcímet (URL-t) begépelve látogassuk meg a kívánt oldalt!
 • Az online vásárlás támogatandó, de fokozott figyelemmel kattintsunk és vásároljunk!
 • Ne feledjük: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem az!
 • Kattintás előtt ellenőrizzük a weboldalak címét (URL-jét), különösen ha mobiltelefonunk segítségével böngészünk, ahol még nehezebben szűrhető ki a meghamisított, csaló weboldal és annak linkje. 
 • Mindig ellenőrizzük a feladót, illetve a webáruházat, amelynek szolgáltatásait igénybe kívánjuk venni.
 • Javasolt olyan megbízható helyről vásárolni, amelyet már ismerünk és kipróbáltunk, valamint célszerű ellenőrizni a vevők értékeléseit is a weboldalakon.
 • Ha lehet, válasszuk az utánvétes fizetési opciót. 
 • Amennyiben nem áll módunkban utánvétes fizetést választani, vásárlásunkat tanácsos egy külön erre a célra létrehozott virtuális bankkártyáról vagy hitelkártyáról elvégezni.
 • Használjunk megbízható házhozszállítási rendszert és szolgáltatót! 
 • Az online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumokat mentsük el! 

 

Tehát amire érdemes figyelni online vásárlás során: 

A zavartalan és biztonságos pihenés, vásárlás érdekében az NBSZ NKI fenti kiadványában leírtakra, valamint a Black Friday akciósorozathoz köthető podcast adásában elhangzottakra és a figyelemfelhívó kisfilmjére érdemes odafigyelni.
A podcast adás itt érhető el.
A kapcsolódó kisfilmet ide kattintva tekinthetik meg.