Hazai bankok részvételével tartott kibergyakorlatot az NBSZ NKI

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2022. november 10-én komplex kiberbiztonsági gyakorlatot hajtott végre a hazai bankszektor szereplőinek bevonásával.

A szervezetek incidens-reagálási képességének tesztelésének leghatékonyabb módja egy kibergyakorlat lefolytatása. A kiberfenyegetések ─ mint például a zsarolóvírusok ─ ma minden korábbinál nagyobb veszélyt jelentenek. Mindez különösen a társadalmi és gazdasági folyamatok működéséhez létfontosságú szolgáltatást nyújtó szolgáltatási ágazatok esetében teszi indokolttá a rendszeres gyakorlatozást.

A gyakorlat során a játékos szervezetek incidenskezeléssel összefüggő procedurális és technikai képességei mellett a döntés-előkészítési, hatósági és sajtó kommunikációs folyamatok is tesztelésére kerültek.

Az idei gyakorlat kerettörténete a hacktivizmus és terrorizmus jelenségeire építve került kidolgozásra. A játékos szervezetek értesítést kaptak a támadásról, amelynek vizsgálatát saját kompetenciában kellett végrehajtaniuk, különböző technikai és médiahírek segítségével, kiszűrve a félrevezető, a vizsgálatok eredményességét hátráltató információkat.

A HunEx gyakorlatok rendszeresen egy értékelő záróeseménnyel végződnek, amelyen a játékosok számára is lehetőség nyílik arra, hogy visszajelzést adjanak a gyakorlatról, erre a 2022. december elsején megtartott online értékelő rendezvényen került sor.

A 2022-es HunEx gyakorlaton részt vett szervezetek tanúbizonyságot tettek fejlett technikai-elemzési és incidenskezelési képességükről, valamint együttműködő készségükről, ami szükséges az informatikai incidensek hatékony kezeléséhez.

A sajtóközlemény letölthető PDF formátumban.