Ismét választási kibergyakorlaton az NKI

Az ENISA szervezésében 2019. május 15-én került megrendezésre a CyberSOPEx nevű incidenskezelési kibergyakorlat, amelynek célkitűzése, hogy növelje a résztvevő CSIRT-ek szakmai tapasztalatát, illetve tesztelje a különböző együttműködési csatornákat. Az idei eseményen 27 CNW (CSIRTs Network) tag vett részt, amelyen a 2019-es EP-választások előtti, valamint a választások alatt bekövetkezett incidenseket szimulálták.

A gyakorlat a valóságnak megfelelő környezetbe helyezte a résztvevőket. A kerettörténet forgatókönyve a valós élet által inspirált technikai és nem technikai incidenseket egyaránt tartalmazott, amelyek rávilágítottak a választással kapcsolatban esetlegesen felmerülhető incidensekre. A gyakorlat során a résztvevők számára lehetővé vált az egyes rendszerek, kommunikációs csatornák tesztelése is.

A gyakorlatot két, jól elkülönített részre osztották a szervezők. Az első rész a választások előtti időszakban keletkezett incidenseket tartalmazta, a második rész pedig közvetlenül a választás napján történő incidensekkel foglalkozott.

Kerettörténet:

Az EU ellenséges geopolitikai környezetben működik. Számos ország nyíltan vitatkozik az európai projektek életképességéről. Az EU-nak ráadásul gazdasági problémákkal, a növekedés hiányával, magas munkanélküliségi rátával és a jólét csökkenésével is szembe kell néznie. Mindez bizonytalanságot kelt a politikai rendszerrel szemben. Az állampolgárok nagy csoportja veszti el bizalmát az európai projektekkel kapcsolatban.

Az EU ebben a kritikus időszakban választja meg az fő kormányzó szerveinek (Európai Parlament, Európai Bizottság) vezetőit, tagjait.