Új igazgató az NBSZ NKI élén

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet új vezetője Szabó Lajos. Szakmai pályafutását 22 éve kezdte, miután okleveles mérnök-informatikus diplomát szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, azóta dolgozik IT területen. Eleinte szerver és hálózati infrastruktúrák, különféle szolgáltatások és rendszerek bevezetésével, integrálásával és üzemeltetésével foglalkozott, több mint másfél évtizeden át a televíziózás, és az erre a területre jellemző speciális technológiák mögötti IT rendszerek kísérték végig a szakmai életútját, vezetői tapasztalatra is ebben a közegben tett szert.

“IT mérnöki területeket irányítottam nemzetközi műsorszolgáltató cégeknél. Eredményorientált, üzleti és szervezeti célokra fókuszáló vezetőnek tartom magam. Szeretem a hatékony, letisztult műszaki megoldásokat, fontosnak tartom a standardizációt, az automatizálást, és szeretek képzett, jó szakemberekkel együtt dolgozni.

Motiválnak mind a szervezeti, mind a technológiai kihívások. Az NBSZ NKI-t erősen tech fókuszú szervezetnek tartom, célom az, hogy törvények által szabályozottan, egyre növekvő ügyfélkörünket még jobban, alaposabban és hatékonyabban képesek legyünk kiszolgálni, még több és jobb szolgáltatást bevezetve.

Meggyőződésem, hogy amit csinálunk, az itt felhalmozott szaktudás, technológia és a hatósági tevékenységünk is összességében nagy mértékben hozzájárul egy biztonságosabb kibertérhez nemcsak az ügyfélkörünk, de egy szélesebb (állami, üzleti és magán) területen is.

Az Intézet Kibertámadás! podcastjében a közép és hosszútávú tervekről, fejlesztési irányokról egy kicsit bővebben is beszélgettünk, ajánlom mindazok figyelmébe, akik kíváncsiak arra, hogy milyen újdonságokkal növeljük a hazai infrastruktúrák biztonságát.”