A Synnovis-t ért ransomware támadásban több londoni kórház is érintett

A Synnovis patológiai és diagnosztikai részlegét ért támadás számos londoni kórház működésében okozott komoly zavarokat. A támadás miatt az érintett kórházakban félbe kellett szakítani egészségügyi ellátásokat (a Royal Brompton Kórházban eltörölték az aznapi transzplantációs műtéteket), néhány esetben pedig át kellett irányítani a pácienseket más intézményekbe.

 A Synnovis saját weboldalán számolt be a támadásról:

Június 3-án hétfőn, a Synnovis – amely két londoni kórház és a SYNLAB partnersége – egy ransomware támadás áldozatává vált, amely a Synnovis IT rendszereit érintette. Ennek eredményeképpen számos patológiai szolgáltatásunk megszakadt, amely sajnálatos módon hatással van a betegekre is, mivel egyes tevékenységeket törölni kellett, a prioritást élvező sürgős eseteket pedig más szolgáltatókhoz irányították át.

A szolgáltató az NHS segítségével már megindította a vizsgálatot a támadók feltárása céljából. A szakértők jelenleg is azon dolgoznak, hogy felmérjék a támadás teljes hatását és megtegyék a megfelelő intézkedéseket az incidens megfékezésére. Azt is bejelentették, hogy szoros kapcsolatban maradnak az NHS Trust tagjaival annak érdekében, hogy minimalizálhassák a betegekre és más szolgáltatásokat igénybe vevőkre gyakorolt hatását.

A vállalat jelenleg még nem osztotta meg a támadás részleteit, mint például a felhasznált malware család nevét, vagy hogy tényleges adatszivárgás történt-e.

(securityaffairs.com)