messenger

Alapértelmezetté válik a végponttól-végpontig tartó titkosítás a Messengeren

A Messenger felhasználóinak 2022 januárja óta ugyan módjukban manuálisan bekapcsolniuk a a végponttól-végpontig tartó titkosítást (end-to-end encryption – E2EE) a beszélgetéseikben, 2023-ban azonban mindez alapértelmezetté is válik a Messengeren, illetve az Instagramon is. (Jelenleg a WhatsApp az egyetlen olyan Meta termék, aminél alapértelmezett az E2EE.)

A beállítást fokozatosan vezeti be a platform, amit most néhány felhasználónál teszt jelleggel bekapcsolnak. A tesztcsoport tagjainál előfordulhat, hogy a leggyakoribb csevegések közül némelyik átvált titkosított beszélgetésre anélkül, hogy a felhasználó manuálisan átállította volna a beszélgetést – írta Sara Su a Messenger Trust termékmenedzser-igazgatója a cég sajtóközleményében.

Miért fontos az E2EE?

Az E2EE egy biztonságos kommunikációs mechanizmus, amely megakadályozza, hogy harmadik felek, vagy akár maga az üzenetváltásra használt platform ─ esetünkben a Meta ─ hozzáférjenek a titkosított üzenetekhez.

Az alapértelemzett beállítás bejelentésére azután került sor, miután a Meta – egyszerű szöveges formában tárolt – Messenger üzeneteket osztott meg bűnüldöző szervekkel egy Nebraska állambeli 17 éves lány abortuszával kapcsolatos ügyében, amit a bíróságon bizonyítékként használtak fel. Az eset kapcsán digitális jogvédő szervezetek és adatvédelmi szakértők is aggodalmukat fejezték ki a privát üzenetek megfigyelésével szemben.

A Messenger kapcsán több újításra is lehet majd számítani, például a Secure Storage nevű funkcióra, amivel biztonsági mentés készíthető a titkosított beszélgetésekről, amelyek egy PIN kód segítségével visszaállíthatóak lesznek egy új eszközökön is.

Kép forrása: https://about.fb.com/news/2022/08/testing-end-to-end-encrypted-backups-and-more-on-messenger/

(thehackernews.com)