Egyedi AI-t mindenkinek? Megnyílt a GPT Store

Ebben a hónapban az OpenAI, a chatGPT fejlesztője megnyitotta online platformját, a GPT Store-t, ahol a már hónapok óta elérhető customGPT-ket lehet más felhasználókkal megosztani. A lényegük, hogy az alap funkciókon kívül ezen chatbotok viselkedése módosítható, funkcióik bővíthetők, saját adatbázissal taníthatók és különböző API-okkal felszerelhetők. Ezek az egyedi chatbotok hatalmas népszerűségnek örvendenek,  az OpenAI hivatalos oldala szerint már több mint 3 milliót készítettek a felhasználók. A rengeteg új lehetőség mellett azonban ez új fajta veszélyeket is rejt magában.

– A legjelentősebb probléma talán az, hogy az egyedi GPT-k számára engedélyezett az internetelérés és működésükben API-k meghívására is képesek. Ezt kihasználva adatgyűjtésre, adathalászatra használhatók.

– Az alap chatGPT állításait másik forrás megerősítése nélkül egyébként sem érdemes tényként elfogadni, hiszen a szoftver képes „hallucinálni” azaz téves választ generálni, és ez még inkább igaz az egyedi GPT-k esetében. Mivel ezek a botok beállíthatók úgy, hogy minden esetben, vagy akár csak specifikus kérdéskörökben szándékosan „hazudjanak”, így a felhasználók félreinformálására használhatók.

– A fejlesztők, akik a platformon publikálni terveznek sincsenek teljes biztonságban, hiszen prompt injection támadásokkal, bizonyos esetekben az AI feltöltött tudásbázisa és az instrukciói kinyerhetők. Így illetéktelen személyek is hozzáférhetnek azon fileokhoz, amelyekből az egyedi GPT tanult.

Egyelőre a store összes egyedi GPT-je ingyenes, azonban a közeljövőben (2024. Q1) az OpenAI tervez üzleti lehetőséget kínálni a fejlesztőknek. Az NBSZ-NKI mindenkinek azt javasolja, hogy legyen óvatos, amikor ezt a szolgáltatást használja, különösen akkor, ha a chatbot indokolatlanul engedélyt kér külső források használatára, ha üzenetküldés után az „Analyzing” szöveg olvasható, vagy ha látszólag céltalanul jelennek meg linkek a chatablakban.