Eltűnő Adatok a Google Drive-ban

Több Google Drive felhasználó is arról számolt be, hogy a felhőben tárolt adataik minden előzmény nélkül egyszer csak eltűntek, a mappaszerkezeteik pedig megváltoztak. Ennek oka, hogy a Drive visszaállt egy körülbelül április-májusi tárolási snapshotra. A felháborodás érthető, hiszen a Google Drive a világ jelenleg leghasználtabb Cloud Storage Service, így megszámlálhatatlan mennyiségű adat lehet érintett. A szolgáltatást rengeteg magánember, és cég is használja, utóbbi esetében egy-egy elveszett adat akár dollármillió értékű kárt is okozhat az érintett cégnek.

Az érintett fiókok tevékenységi naplóinak átvizsgálásával megállapítást nyert, hogy felhasználói aktivitásnak nyomai nincsenek. Ez arra utal, hogy a probléma valószínűleg nem illetéktelen hozzáférésből vagy kiszivárgott bejelentkezési adatokból származik, hanem a hiba forrása inkább a Google rendszerében keresendő, ami tovább súlyosbítja az adatvesztési esetet, hiszen a felhasználók sok esetben még fizetnek is a tárhelyszolgáltatásért, adataik védelméért.

Néhány felhasználó esetében az offline cache-ekben egyébként eltárolódhattak a hiányzó adatok, azonban ezek visszaszerzésére jelenleg nincsen kidolgozott módszer.

A Google Támogatói Csapat javaslata az, hogy a hiba pontos okának megállapításáig ─ és egy megbízható megoldás kidolgozásáig ─ az érintett felhasználók ne változtassanak a gyökérmappájukon semmit, ezzel is elősegítve további problémák elkerülését, továbbá a cloud storage megváltoztatása sem javasolt, mivel az bonyolíthatja a visszaállítást.

Ez az eset tökéletes példája annak, hogy nem számít egy szolgáltató mennyire nagy, a közhiedelem mennyire tartja megbízhatónak, hibák minden esetben előfordulhatnak, ezért a legbiztonságosabb az, ha adatainkról offline biztonsági mentést készítünk, ha helyileg nem megoldható, akkor akár egy másik felhő tárhely szolgáltatás igénybevételével.

(bleepingcomputer.com)