Újabb lépéssel közelebb egy EU – USA közötti adattovábbítási megállapodáshoz

Az Európai Bizottság kedden hozta nyilvánosságra a Brüsszel és Washington közötti transzatlanti adattovábbítással kapcsolatos megállapodás jóváhagyásáról szóló határozattervezetet, amelynek célja az amerikai kémkedéssel kapcsolatos aggályok eloszlatása.

Az adatvédelmi aggályok főleg arra vonatkoznak, hogy az olyan tengerentúli – viszonylag lazább adatvédelmi törvények mellett működő – tech óriások, mint a Google és a Facebook hogyan kezelik a szigorúbb adatvédelmi törvényekkel védett európai felhasználói adatokat, illetve, hogy az európai polgároknak milyen jogérvényesítési lehetőségeik vannak e tekintetben. A megállapodás tekintetében a nagy áttörést a még márciusban zajló egyeztetések hozták, amely során a két félnek sikerült egyeztetnie a transzatlanti adattovábbítással kapcsolatos álláspontokat.

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa nyilatkozatában elárulta, hogy egy vizsgálatnak köszönhetően meggyőződhettek arról, hogy az Egyesült Államokban is kellő intézkedéseket tett az Atlanti-óceán két partja közötti biztonságos adattovábbítás érdekében. Elmondása szerint a megállapodás nemcsak az állampolgárok magánéletének védelmét fogja segíteni, hanem jogi kereteket is fog biztosítani a vállalkozások számára. Az átdolgozott megállapodást, amelyet Joe Biden amerikai elnök az októberben aláírt végrehajtási rendelettel erősített meg, korlátozza az Egyesült Államok hírszerzésének hatókörét és fórumot teremt az európai lakosság jogi kihívásaihoz is.

A megállapodást még jóvá kell hagynia az EU adatvédelmi szabályzóinak, a 27 tagállamból álló blokknak, valamint az Európai Parlamentnek.

(securityweek.com)