Tájkoztató a Kaspersky termékek használatáról

Tisztelt Ügyfelünk!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez (NBSZ NKI) érkezett megkeresések alapján a Kaspersky Lab termékeinek használatáról az NBSZ NKI az alábbi tájékoztatást adja ki.

Az Amerikai Egyesült Államokban a 2017-es ’17-01 Binding Operational Directive (BOD) dokumentum alapján a szövetségi kormányzati szervek és az ügynökségek nem használhatják a Kaspersky termékeit. Az Egyesült Királyság és  Hollandia az előbbi dokumentumra hivatkozva szintén tiltják a használatát (érzékeny adatot kezelő és létfontosságú rendszerek esetében).

Az Európai Parlament 2018-as állásfoglalása „felhívja az Uniót, hogy végezze el az intézményekben használt szoftverek, informatikai és kommunikációs berendezések és infrastruktúra átfogó felülvizsgálatát a potenciálisan veszélyes programok és eszközök elhárítása és a bizonyítottan rosszindulatú eszközök ‒ mint például a Kaspersky Lab ‒ betiltása érdekében”.

Magyarország Kormánya az új állami informatikai rendszerek üzembe helyezése esetén alkalmazandó intézkedésről szóló 1370/2018. (VIII. 13.) kormányhatározatban „egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása;”

A fentiek alapján az NBSZ NKI nem javasolja a Kaspersky Lab termékeinek használatát, és minden ügyfelünknek javasoljuk az alábbi kockázatok mérlegelését a gyártótól származó vírusvédelmi szoftver alkalmazása kapcsán:

A vírusvédelmi rendszer

  • megszerezheti a végfelhasználók adatbázisait és meta-adatait, ezeket illetéktelenek felhasználhatják jövőbeli támadásokhoz;
  • letilthat rendszeres és célzott frissítéseket, védelmi funkciókat;
  • fájlokat kereshet és szerezhet meg a végpontokon;
  • rosszindulatú frissítéseket küldhet (általános frissítés több felhasználónak, vagy célzott frissítés egy-egy kiválasztott hálózatra, végpontra), amely során káros futtatható fájlok kerülhetnek a számítógépre;
  • ismert vírusvédelmi mintákról tájékoztatást küld a gyártónak.

 

Tekintettel arra, hogy a moszkvai székhelyű, orosz tulajdonban lévő cég tevékenysége nem független az orosz kormánytól, és már korábban is együttműködhetett azzal, a szoftver használata a magánfelhasználók számára is aggályokat vet fel.

Hivatkozások:

 

A tájékoztató szövege letölthető pdf formátumban.


Legfrissebb sérülékenységek
CVE-2023-1289 – ImageMagick sérülékenysége
CVE-2023-1050 – Koc Energy Web Report System sérülékenysége
CVE-2022-22512 – VARTA Storage Web-UI sérülékenysége
CVE-2023-25859 – Adobe Illustrator sérülékenysége
CVE-2023-25860 – Adobe Illustrator sérülékenysége
CVE-2023-25861 – Adobe Illustrator sérülékenysége
CVE-2023-26358 – Adobe Creative Cloud sérülékenysége
CVE-2023-26426 – Adobe Illustrator sérülékenysége
CVE-2023-27855 – Rockwell Automation's ThinManager ThinServer sérülékenysége
CVE-2022-45124 – wellintech / kinghistorian sérülékenysége
Tovább a sérülékenységekhez »