100 millió e-mail és Instagram fiókot törtek fel a hackerek

Az ukrán kiberrendőrség letartóztatott három személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a világ különböző pontjain több mint 100 millió e-mail és Instagram fiókot törtek fel.

A 20 és 40 év közötti gyanúsítottak állítólag egy szervezett bűnözői csoport tagjai, akik az ország különböző részein élnek. Ha elítélik őket, akár 15 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

A hatóságok szerint a támadásokat bruteforce módszerrel hajtották végre, a kiberbűnözői csoport ezt követően a megszerzett belépési adatokat dark webes fórumokon kínálta eladásra.

Az információkat megvásárló más fenyegetettségi szereplők a kompromittált fiókokat más csalások végrehajtásához használták, többek között olyanokhoz, amelyekben a csalók az áldozat barátait keresik fel, hogy sürgősen utaljanak pénzt a bankszámlájukra.

„A kétfaktoros hitelesítés és erős jelszavak használatával megvédheti fiókját az ilyen módszerektől.” – közölte az ügynökség.

Az akció részeként a tisztviselők házkutatást tartottak Kijevben, Odesában, Vinnyicében, Ivano-Frankivszkban, Donyeckben és Kirovohradban, és 70 számítógépet, 14 telefont, bankkártyákat és több mint 3000 dollár értékű készpénzt foglaltak le.

(thehackernews.com)