A VMware több termékben is javítja a Spring4Shell RCE hibáját

A VMware biztonsági frissítéseket tett közzé a Spring4Shell néven ismert kritikus távoli kódfuttatási (RCE) sebezhetőséghez. A Spring4Shell által érintett VMware termékek listája a vállalat közleményében olvasható. Ahol nem áll rendelkezésre javítás, ott a VMware ideiglenes megoldásként egy megkerülő megoldást (workaround) adott ki. Kritikusan fontos a biztonsági közleményben szereplő tanácsok követése, mivel jelenleg a Spring4Shell egy aktívan kihasználható sebezhetőség.

A Spring4Shell a CVE-2022-22965 néven nyomonkövethető Spring Core Java keretrendszerben található távoli kódfuttatási sebezhetőség és hitelesítés nélkül kihasználható (CVSS 9,8). Ez azt jelenti, hogy egy támadó, aki hozzáfér a sebezhető alkalmazásokhoz, tetszőleges parancsokat hajthat végre, és teljes mértékben átveheti az irányítást a célrendszer felett. A Spring Framework széles körű elterjedtsége miatt a biztonsági elemzők attól tartanak, hogy a Spring4Shell sebezhetőségét kihasználva nagyszabású támadások indulhatnak. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egy működő proof-of-concept (PoC) exploit még azelőtt kiszivárgott a GitHubra, hogy a biztonsági frissítés elérhetővé vált volna, ami növeli a támadások esélyét. A kritikus hiba a Spring MVC és Spring WebFlux alkalmazásokat érinti, amelyek JDK 9+ alatt futnak.

Az alkalmazások javított verziói a következők:

  • Spring Framework 5.3.18 és Spring Framework 5.2.20.
  • Spring Boot 2.5.12
  • Spring Boot 2.6.6 (hamarosan megjelenik)
  • A VMWare felülvizsgálta termékportfólióját, és bár a vizsgálat még tart, az alábbi termékekről már megállapították, hogy érintettek:
  • VMware Tanzu Application Service for VMs – 2.10 és 2.13 közötti verziók.
  • VMware Tanzu Operations Manager – 2.8 és 2.9 közötti verziók
  • VMware Tanzu Tanzu Kubernetes Grid Integrated Edition (TKGI) – 1.11-1.13-as verziók
1. ábra: . ábra Az érintett termékek és javított verziók összefoglalása (VMWare)

A gyártó az első két termékhez már elérhetővé tette a biztonsági frissítéseket, amelyek több verzióágat is lefednek, de a VMware Tanzu Kubernetes Kubernetes Grid Integrated Edition állandó javításán még dolgoznak. Ezekhez a telepítésekhez a VMWare olyan megoldási utasításokat tett közzé, amelyek célja, hogy a rendszergazdáknak segítsenek átmenetileg biztosítani rendszereiket a javítások megjelenéséig.

(bleepingcomputer.com)