Ausztrália is száműzi a kínai biztonsági kamerákat a kormányzati épületekből

Az Ausztrál Védelmi Minisztérium a múlt héten bejelentette, hogy a kormányzati épületekben országszerte le fogják cserélni a kínai Hikvision és Dahua cégek által gyártott biztonsági kamerákat. Az indoklás szerint a gyártók túlságosan szoros kapcsolatban állnak a kínai állammal, ezért elővigyázatosságól eltávolítják az eszközöket.

2022 novemberében az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) helyezett tiltólistára minden Huawei, ZTE, Hytera, Hikvision és Dahua által gyártott telekommunikációs vagy megfigyelésre alkalmas eszközt, „elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatra” hivatkozva. Még ebben a hónapban a brit kormány is utasítást adott a Hikvision és Dahua eszözök eltávolításáról.

Egy belső vizsgálat szerint ausztrál kormányzati létesítményekben a Hikvision és Dahua megfigyelő eszközökből több mint 900 található. A vizsgálat 195 biztonsági kamerát tárt fel az ausztrál legfőbb ügyészség; 154 eszközt a Klímaváltozási és Energiaügyi Minisztérium és 134-et egyéb közintézményekben. A belső auditot vezető James Paterson kiberbiztonsági árnyékminiszter The Guardian szerint arra is felhívta a figyelmet, hogy a tiltólistára kerülő gyártók eszközei az országházban is megtalálhatóak lehetnek.

Richard Marles védelmi miniszter az ausztrál állami televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy ez egy hosszú ideje fennálló probléma, amit most kezelni fognak.

A kínai külügyminisztérium sajtószóvivője, Mao Ning a bejelentést a kínai cégek elleni jogszerűtlen intézkedésnek nevezte, ami „túlfeszíti a nemzetbiztonság fogalmát” és ezzel diszkriminálja a kínai vállalatokat, miközben a kínai állam mindig is a piaci elvek, nemzetközi és helyi jogszabályok betartására ösztökélte a kínai cégeket.

(securityaffairs.com)