Az Egyesült Királyság új csalás elleni stratégiát tett közzé

Az Egyesült Királyság kormánya egy új online platformot tervez a – többek között a kibertérben történő – csalások bejelentésére, ezzel megerősítve a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) csalások elleni fellépését. Az intézkedések a brit belügyminisztérium által közzétett Csalási Stratégiában olvashatóak, amelyek bevezetésének kezdeti célja, hogy a csalások 2019-es szintjét 2025-ig 10%-al csökkenteni tudják.

Az Egyesült Királyságban minden 15. ember csalás áldozatává válik, amelynek éves költsége közel 7 milliárd fontot jelent. Ennek nagy része a modern technológiával függ össze: 10 internetezőből 9 már találkozott online csalással.

A stratégia megvalósítási elemei közé tartozik egy korszerű rendszer felállítása, beleértve egy új bejelentő weboldalt is, amely a jelenlegi Action Fraud nemzeti bejelentőközpontot fogja felváltani. A weboldalon mindenki számára lehetőség nyílik bűncselekmények bejelentésére, melynek folyamatát nyomon követheti, valamint frissítéseket kaphat az ügy előrehaladására vonatkozóan.

A 30 millió fontos beruházás magában foglalja a már folyamatban lévő fejlesztéseket is, amelynek része többek között a rendszer automatizációja, a központi telefonos ügyfélszolgálat létszámbővítése, egy chatbot bevezetése, valamint a weboldalon érkező bejelentések elemzése. A szolgáltatást várhatóan egy éven belül indítják el.

A „Megosztás és Védekezés” kiterjesztése

Az NCSC jelentős szerepet fog játszani a stratégia megvalósításában, mivel a tavaly indított „Megosztás és Védekezés” (Share and Defend) központja lehetővé teszi, hogy a lakosság érdekében szinte valós időben megossza a rosszindulatú weboldalak adatait a technológiai iparral.

Az elkövetkező évben az NCSC kiterjeszti a vonatkozó szolgáltatást a pénzügyi intézményekre és a technológiai vállalatokra, valamint együttműködik a technológiai iparággal a biztonsági gyakorlatok javításában.

Ezen túlmenően a kormány be fogja tiltani azokat az ún. SIM-farmokat, amelyeket a bűnözők arra használnak, hogy egyszerre több ezer csaló sms-t küldjenek a lakosság számára. Továbbá megnehezítik az Egyesült Királyságban a telefonszámok meghamisítását, a technológiai ágazatot további védelmi intézkedésekre fogják kényszeríteni, és támogatni fogják a megfelelő digitális készségek fejlesztését a rendőrségen és a közszférában is.

További intézkedések közé tartozik Anthony Browne parlamenti képviselő kinevezése a csalás elleni küzdelem élére. A csalók által gyakran használt eszközök és módszerek betiltását, valamint a bankok számára a gyanús kifizetések kivizsgálása érdekében a kifizetések feldolgozásának késleltetését is tervezik. Az tengerentúli csalók azonosítására és megzavarására az Egyesült Királyság hírszerző közösségét fogják bevetni.

Kritika a stratégiával szemben

A stratégiát bírálta a Royal United Services Institute (RUSI), amely amellett, hogy üdvözölte a stratégia közzétételét, azt állította, hogy más területeken tapasztalható „hiányosságok” csökkenthetik annak hatását. Ezek közé tartozik, hogy a közösségi médiát és a technológiai vállalatokat célzó intézkedések nem elég széleskörűek, valamint a csalás elleni reform hosszú távú finanszírozása is bizonytalan.

Helena Wood, a gazdasági bűnözés elleni program társvezetője nyilatkozta: „Bár a stratégia többletforrásokat tartalmaz a csalás elleni küzdelemre, ezek a források nem állnak arányban a fenyegetés mértékével. Ez a keret biztosan nem elegendő ahhoz, hogy megfordítsuk az évtizedek óta tartó alulfinanszírozottságot a bűnüldözési válaszlépések terén, amely minden más bűncselekménynél több brit állampolgárt érint”.

(ukauthority.com)