DDoS támadás miatt állt le a Cloudflare weboldala

2023. november 9-én egy DDoS támadás miatt a Cloudflare weboldal leállt. Az Anonymous Sudan nevű csoport vállalta magára a támadást. A Cloudflare megerősítette, hogy a leállás DDoS támadás miatt történt, amely csak a www.cloudflare.com webhelyet érintette, más termékeket vagy szolgáltatást nem befolyásolt. A vállalat szóvivője szerint az esemény nem érintette az ügyfeleiket, mivel a Cloudflare weboldala külön infrastruktúrán működik.

A Cloudflare vizsgálta a folyamatban lévő üzemzavart, ami miatt a „Sajnáljuk… de előfordulhat, hogy az Ön számítógépe vagy hálózata automatikus lekérdezéseket küld. Felhasználóink védelme érdekében jelenleg nem tudjuk feldolgozni a kérését” – Google hiba jelent meg a vállalat weboldalán. Az üzenet egy Google-logót is tartalmazott, amelynek betűtípusa nem felelt meg az aktuális dizájnnak. A vállalat közölte, hogy a Cloudflare Dashboard a dash.cloudflare.com-on keresztül továbbra is elérhető, és az összes Cloudflare szolgáltatás érintetlen maradt.

Az esemény az előző héten bekövetkezett áramszünet után történt, amely az észak-amerikai adatközpontjukat érintette. Az érintett szolgáltatások közé tartozott a Logpush, a WARP / Zero Trust, a Stream API, a Workers API és az Alert Notification System.

Később a Cloudflare bejelentette, hogy a javítást végrehajtották, és az oldal ismét elérhető.

Az Anonymous Sudan (más néven Storm-1359) korábban más támadásokat is végrehajtott, például az OpenAI ChatGPT botja, valamint idén júniusban a Microsoft Outlook.com, OneDrive és Azure Portal szolgáltatásai ellen. A csoport állítása szerint a célpontjaik közé azok az országok és szervezetek tartoznak, amelyek beavatkoznak Szudán politikai ügyeibe, azonban néhány elemző szerint a csoport az oroszokhoz köthető.

Ezen kívül volt még egy leállás 2023 október 30-án a Cloudflare Sites and Services (Access, CDN Cache Purge, Dashboard, Images, Pages, Turnstile, Waiting Room, WARP, Workers KV) szolgáltatásokban, az utólagos elemzés szerint az új Workers KV verzió telepítéséhez használt eszköz hibás konfigurációja okozta.

(www.bleepingcomputer.com)