Egész télen orosz kibertámadásokra lehet majd számítani?

Oroszország által támogatott kibertámadások fokozódására figyelmeztet a Microsoft, amelyek várhatóan a tél folyamán is az ukrán infrastruktúrák, valamint a NATO szövetségesek ellen irányulnak majd.

A Microsoft hétvégén közzétett jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy az orosz katonai hírszerzéshez köthető Sandworm APT csoport által indított kibertámadások az orosz hadsereg kinetikus műveleteivel összehangoltan zajlanak. A támadásokat olyan propagandakampányok is kísérték, amelyekkel igyekeztek aláásni az Ukrajna számára nyújtott – főként az USA-tól, az EU-tól és a NATO-tól érkező – támogatásokat, a végső cél pedig feltehetően az, hogy megzavarják Ukrajna segély-és fegyverellátását.

Várhatóan az ilyen jellegű támadások nemcsak, hogy folytatódni fognak, hanem nagy valószínűséggel olyan országokra és vállalatokra is kiterjednek majd, amelyek létfontosságú ellátást biztosítanak Ukrajnának. A Microsoft elmondása szerint fontos, hogy a világ, különösen az európai országok felkészüljenek a téli időszakban várható orosz kibertámadásokra.

(bleepingcomputer.com)

Bár az ünnepi időszakok közeledtével sokan mennek szabadságra, és jellemző, hogy a szervezetek IT részlege is csökkentett munkaerő kapacitással dolgozik, javasolt néhány fokozott készültség az év ezen időszakában is. Bármely vállalkozás esetén javasolt (legalább) az NBSZ NKI korábbi tippjében felsorolt lépések megtétele.