Európai felhasználók adataihoz is hozzáférhetnek a TikTok munkatársai

December 2-án lép hatályba a TikTok új adatvédelmi irányelve, amely lehetővé teszi a ByteDance tulajdonában lévő közösségi médiaplatform alkalmazottainak, hogy hozzáférhessenek az európai felhasználók adataihoz. Az adatvédelmi irányelv frissítése az Egyesült Királyság, az Európai Gazdasági Térség, valamint Svájc felhasználóira fog majd vonatkozni.

Az európai felhasználók adatai jelenleg az Egyesült Királyságban és Szingapúrban kerülnek tárolásra, hogy korlátozzák a régión kívüli adatáramlást. A ByteDance elmondása szerint szigorú biztonsági ellenőrzések és protokollok betartása mellett, valamint a GDPR által is elismert módszerekkel teszik lehetővé, hogy a cég bizonyos munkatársai Brazíliából, Kínából, Kanadából, Izraelből, Malajziából, a Fülöp-szigetekről, Szingapúrból, Dél-Koreából és az Egyesült Államokból távolról hozzáférhessenek az európai TikTok felhasználók adataihoz. A TikTok azt is hozzátette, hogy mindez rendszerhozzáférési korlátozással, titkosítással és hálózati védelemmel fog megvalósulni, miközben pontos helyadatokat nem fognak gyűjteni az európai felhasználókról.

Bár a ByteDance többször is tagadta, hogy adatszolgáltatást nyújt a Kínai kormány számára, nem ez az első meghökkentő adatvédelmi irányelv-módosítás. Még 2022 júliusában akadályoztak meg egy olyan kezdeményezést Európában, ami lehetővé tette volna, hogy a felhasználók egyértelmű hozzájárulása nélkül célzott hirdetéseket jelenítsenek meg a platformon.

(thehackernews.com)