Franciaország nagy hangsúlyt fektet a kibervédelemre, hogy biztosítsák az olimpiai játékokat

Jérémy Couture, a Párizsi Olimpiai Játékok kiberbiztonsági vezetője úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha az Olimpia után senki sem beszélne a kiberbiztonságról és kimaradnának a rivaldafényből, mert az azt jelentené, hogy semmi probléma nem akadt az esemény időtartalma alatt.

A támadásokat nem csak az olimpiai játékokon várják, hanem a lefolytatáshoz szükséges infrastruktúrákon, mint például a közlekedési hálózaton és ellátási láncokon. Ezeket a támadásokat tinédzserek, zsarolóvírus csoportok, hacktivisták, akik valamilyen politikai üzenetet akarnak kinyilvánítani, vagy akár államilag támogatott szereplők is lefolytathatják.

Oroszországnak tulajdonítják a legnagyobb esélyét annak, hogy támadást hajtanak végre, ugyanis a háború miatt az Olimpia szervezői kitiltották az ország sportolóit a csapatversenyekből, egyéni indulóik pedig kizárólag semlegesként versenyezhetnek. Franciaország nem ápol jó diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal, miután az nem csak az egyik legfőbb európai kritikusa, de Ukrajnát fegyverrel és katonai kiképzésekkel látta el.

A nyugati országok az orosz Sandworm csoportot gyanúsítják az „Olympic Destroyer” használatáért, amit a 2018-as téli olimpiai játékok nyitóceremóniáján használtak Pyeongchang-ban. A párizsi kiberbiztonsági csapatok ezeket a tapasztalatokat vették alapul a felkészüléseik folyamán, konzultálva azokkal, akik akkor dolgoztak a pyeongchang-i incidensen.

A Francia Kiberbiztonsági Ügynökség (ANSSI) igazgatója, Vincent Strubel szerint az Olimpia kiberfenyegetettségi szintje példátlan és a kisebb, jelentéktelen támadásoktól kezdve komoly incidensekre is számít, amelyek akár hatással lehetnek a játékok lefolytatására. Az ügynökség szakértői is rendkívüli módon készülnek a támadások elhárítására és az igazgató szerint egy lépéssel a hackerek előtt járnak.

(securityweek.com)