Hatékonynak bizonyultak a Google tavalyi biztonsági törekvései

A Google nemrég közzétett jelentésében arról számol be, hogy közel 1,4 millió rosszindulatú alkalmazás közzétételét akadályozták meg és mintegy 173 ezer fejlesztői fiókot tiltottak ki a Play Store alkalmazásboltból 2022-ben.

A Google szerint a megújuló irányelvek, a gépi tanuláson alapuló rendszerek és a folyamatos fejlesztés alatt álló alkalmazás-ellenőrzési folyamatok sokat segítettek a Play Store szabályzatát sértő alkalmazások automatikus blokkolásában.

Az elmúlt három évben a szigorúbb Android biztonsági előírások, illetve a fejlesztők oktatására fordított törekvések (App Security Improvements program) több mint 500 000 alkalmazás esetén sikeresen megakadályozta, hogy az adott app több engedélyhez férhessen hozzá, mint amennyihez a működésükhöz ténylegesen szükség van.

A tavaly indított Google Play SDK-index, segíti a fejlesztőket a biztonságosabb SDK-k (szoftverfejlesztői készlet) kiválasztásában, valamint a tech óriás 2022-ben frissítette a fejlesztőkre vonatkozó hirdetési irányelveit is, amellyel a teljes képernyős, hirtelen felugró káros hirdetéseket igyekszik visszafogni. Mindemellett a Play Áruházban bevezetésre került egy „Adatbiztonság” elnevezésű rész is, amely abban segíti a felhasználókat, hogy könnyebben át tudják tekinteni, hogy egy adott alkalmazás milyen adatokat gyűjt és oszt meg róluk a működése során. Ezen felül 2022-ben a McAfee és a Trend Micro is csatlakozott az ESET, a Google, a Lookout és a Zimperium együttműködéséhez, az App Defense Alliance programhoz, aminek célja az alkalmazás alapú rosszindulatú programok kockázatának csökkentése.

(securityweek.com)