Indul a jelszómentesség a Google-nál

A Google bejelentette, hogy minden platformján és szolgáltatásán elérhetővé teszi a Passkey funkciót, így a felhasználók jelszavak megadása nélkül jelentkezhetnek majd be Google fiókjaikba.

Bár a cég az elmúlt évek során több fiókvédelmi kiegészítő megoldást is bevezetett, mint a kétfaktoros azonosítás és a Google Jelszókezelő,  a tech óriás felismerte, hogy a jelszókezelésből fakadó problémák hatékony kezeléséhez elsősorban egy jelszómentes bejelentkezési mód jelenthetné a megoldást. Emellett a Google továbbra is lehetőséget biztosít a többi bejelentkezési módhoz, azokra az esetekre,  ha a felhasználók nem férnek hozzá a Passkey funkciót támogató eszközeikhez.

A kulcspárok – hasonlóan az Apple-höz – a Google-nél is a felhőben kerülnek tárolásra, így azok eszközcsere vagy elveszített, ellopott eszközök esetén is könnyen elérhetők maradnak a felhasználók számára. Ilyenkor az első bejelentkezésnél használt új vagy kölcsön készüléken a „másik eszközről származó Passkey használata” lehetőséggel kell bejelentkezni. Mindez természetesen nem jár azzal, hogy az új eszközre kerülnének a kulcspárok, csupán egy egyszeri bejelentkezés jóváhagyását biztosítja a felhasználóknak.

A Google Passkey funkcióval történő bejelentkezésről bővebben információ érhető el a Google Súgó oldalán.

(securityaffairs.co)