Kibertámadás bénítja meg Palermo városát

A dél-olaszországi Palermo városa kedden kibertámadást szenvedett el, amely jelentős hatással van a közszolgáltatások széles körére. A helyi informatikai szakemberek már több napja próbálják helyreállítani a rendszereket, azonban a városi online szolgáltatások, weboldalak, portálok továbbra sem működnek.

Az érintett rendszerekhez tartoznak a közterületi térfigyelő kamerarendszerek, a rendőrség műveleti központja és az önkormányzat valamennyi szolgáltatása. A jelenlegi helyzetben lehetetlen olyan szolgáltatást használni, amely digitális rendszerekre támaszkodik, emiatt FAX készülékek segítségével történik az információátadás. A turizmust is érintette az incidens, a turistáknak nincs lehetőségük online jegyet foglalni vagy vásárolni múzeumokba, színházakba vagy sporteseményekre sem.

Olaszország 2022. május végén fenyegetéseket kapott a „Killnet” csoporttól, amely egy oroszbarát hacktivista csoport, akik elsősorban túlterheléses (DDoS) kibertámadásokkal támadják azon országokat, amelyek támogatják Ukrajnát. A mostani eset azonban inkább egy zsarolóprogram támadásra utal, ezért az említett csoporttal való kapcsolatot még nem lehet egyértelműen kijelenteni.

A palermoi önkormányzat nyilatkozata szerint minden rendszert leállítottak és elszigeteltek a fertőzött hálózattól, a tájékoztatásuk szerint  a helyreállítás hosszú időt is igénybe vehet. Ez egy zsarolóvírus-támadás esetén megszokott eljárás, a hálózatokat és különféle IT rendszereket offline állapotba helyezik, így megakadályozva a kártevő további számítógépekre történő terjedését, és még több fájl lehetséges titkosítását.

Forrás: (bleepingcomputer.com)