Kibertámadás érte Franciaországot

A francia kormány közleménye szerint több szolgáltatását példátlan intenzitású kibertámadás érte. Az online szolgáltatások helyreállítására egy speciális válságközpontot hoztak létre. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a több minisztériumot is érintő támadások vasárnap este kezdődtek. Hétfő délutánra a támadások hatása a legtöbb szolgáltatás esetében csökkent, és a kormányzati oldalakhoz való hozzáférés helyreállt.

A kiberbiztonsági szakértők által oroszbarátnak tartott Anonymous Sudan nevű hackercsoport online bejegyzésekben vállalta magára a támadásokat. A francia miniszterelnöki hivatal és a digitális biztonsági ügynökség nem kívánta kommentálni ezt az állítást, és nem kívánt részleteket közölni arról, hogy mi volt a célpont, illetve milyen károkat szenvedtek. Egy francia tisztviselő szerint DoS támadás történt, a kibertámadások egy gyakori típusa, melynek lényege, hogy egy webhelyet elárasztanak adatokkal, hogy túlterheljék és offline állapotba hozzák.

A párizsi olimpia előtti és a 2021-ben, a kórházakat ért zsarolóvírus támadások után Franciaország a kibervédelem javítására törekedett.

A francia kormány azzal vádolja Oroszországot, hogy hosszú ideje tartó online manipulációs kampányt folytat Ukrajna nyugati támogatói ellen, többek között a francia külügyminisztérium honlapjának tükrözésével.

(securityweek.com)