Macerásabb lesz az Office makrók engedélyezése, de nem ok nélkül

(Borítókép forrása: bleepingcomputer.com)

A Microsoft bejelentette, hogy április elejétől a felhasználók védelmében megnehezíti az internetről letöltött dokumentumokban található VBA (Visual Basic for Applications) makrók engedélyezését.

A kiberbűnözők körében népszerű megoldás, hogy a káros programokat ─ mint a trójai és zsarolóprogramok ─ rosszindulatú Office-dokumentumokba beágyazott VBA makrók használatával juttatják az áldozatok eszközeire. Bár a Microsoft ezidáig is alapértelmezetten megjelölte az internetről letöltött dokumentumokat (MoTW – Mark of the Web), a felhasználók egy kattintással engedélyezhették a marókat a „Szerkesztés engedélyezése” vagy „Tartalom engedélyezése” gombokkal, figyelmen kívül hagyva ezáltal a biztonsági kockázatokat.

A most bejelentett módosítás értelmében nem lesz lehetőség a korábbi egy kattintásos engedélyezésre, ahhoz ugyanis fel kell majd oldani a tiltást a dokumentumok tulajdonságai menüpont jobb alsó sarkában található „Feloldás” négyzet bejelölésével. A frissítés az Office LTSC, Office 2021, Office 2019, Office 2016 és az Office 2013 felhasználói számára lesz majd elérhető.

(bleepingcomputer.com)