Még elérhetők Play Store-on a nemrég felfedezett rosszindulatú alkalmazások

Ezúttal több mint egymillióan telepítették azokat az alkalmazásokat, amelyek adathalász weboldalakra vagy rosszindulatú reklámoldalakra irányítják át az áldozatokat. Egyes rosszindulatú weboldalakon hamis védelmi eszközök vagy frissítések telepítésére igyekeznek rávenni a felhasználókat, amivel valójában csak káros programokat töltenének le az eszközükre.

A rosszindulatú appokat a Mobile Apps Group nevű fejlesztőcsoport tette közzé, akiknek reklámterjesztés miatt már kétszer is kitiltották alkalmazásaikat a Play Store-ból, viszont a Google engedélyezte az appok „tiszta” verzióinak feltöltését az alkalmazásboltba. A cikk megjelenésének időpontjában a rosszindulatú alkalmazások továbbra is elérhetőek voltak a Play Store-ban.

  • Bluetooth Auto Connect
  • Bluetooth App Sender
  • Driver: Bluetooth, Wi-Fi, USB
  • Mobile transfer: smart switch

Bár a Play Store-ban az alkalmazások rossz értékeléseket kaptak, és sokan panaszkodnak a tolakodó hirdetésekre, néhány ilyen megjegyzésre válaszolnak a fejlesztők és felajánlják, hogy segítenek megoldani a hirdetésekkel kapcsolatos problémákat.

A Malwarebytes jelentése szerint az alkalmazások 72 órás késleltetéssel kezdik megjeleníteni az adathalász és reklámoldalakat. A vizsgálatok szerint az új böngészőablakok abban az esetben is megnyílnak, ha a fertőzött eszköz zárolva van. A Manifest fájl elemzése során pedig azt találták, hogy a fejlesztők igyekeztek elrejteni az appok rosszindulatú tevékenységét a naplófájlok felülírásával.

Az ilyen és ehhez hasonló támadások elkerülése érdekében javasolt kizárólag a számunkra feltétlenül szükséges alkalmazások telepítése. A telepítés előtt mindenképp ismerjük meg más felhasználók véleményét is, majd a telepítést követően ellenőrizzük, hogy megnövekedett-e eszközünk akkumulátorhasználata, illetve adatforgalma. Amennyiben telepítésre kerültek a fent említett alkalmazások bármelyike, úgy manuálisan távolítsuk el az eszközről azokat.

(bleepingcomputerr.com)