Apple RSR iPhone iPad macOS

Nem jók az első tapasztalatok az Apple villám biztonsági frissítéseivel

Az Apple kiadta első soron kívüli villám biztonsági frissítést az iOS 16.4.1 és macOS 13.3.1 rendszerekhez, azonban egyes iPhone felhasználók arról számoltak be, hogy problémák adódtak a frissítések telepítése során.

Az Apple nemrég jelentette be, hogy bevezeti Rapid Security Response (RSR) nevű új biztonsági szolgáltatását, amelynek célja, hogy két nagyobb szoftver frisítés között kisebb méretű hibajavításokkal növelje az iPhone, iPad és Mac rendszerek biztonságát. A RSR soron kívüli frissítések akár aktívan kihasznált zero day sebezhetőségeket is javíthatnak.

Az RSR szolgáltatás az alábbi menüpontokban érhető el:

  • iPhone és iPad: Beállítások > Általános > Szoftverfrissítés > Automatikus frissítések > majd kapcsoljuk be a „Biztonsági válaszok és rendszerfájlok” opciót!
  • Mac: Apple menü > Rendszerbeállítások > Általános > Szoftverfrissítés > Részletek > Automatikus frissítések > és kapcsoljuk be a „Biztonsági válaszok és rendszerfájlok” lehetőséget!

Azok a felhasználók, akik úgy döntenek, nem engedélyezik az automatikus frissítéseket vagy az RSR javításokat, szintén megkapják a biztonsági javításokat a manuálisan telepíthető nagyobb frissítőcsomagok részeként.

A felhasználói beszámolók szerint [1, 2, 3, 4] az első iPhone-hoz kiadott RSR-t azonban nem minden eszközre lehetett feltelepíteni. A javítások telepítése során a „Nem sikerült ellenőrizni a biztonsági választ” vagy „Az iOS Security Response 14.4.1 (a) ellenőrzése sikertelen volt, mert már nem csatlakozik az internethez.” hibaüzenet fogadott egyes felhasználót, miközben a BleepingComputer vizsgálata szerint az eszközök probléma nélkül kapcsolódtak az internethez.

Az Apple egyelőre nem osztott meg információt a legújabb frissítéseket ismertető oldalán arról, hogy pontosan milyen javításokat tartalmaz az első RSR, illetve mi az oka annak, hogy nem lehet telepíteni a javításokat. A cég csupán annyit közölt, hogy minden érintett felhasználó számára fontos a javítások telepítése.

(bleepingcomputer.com)