Pozitív trend: zsarolóvírus támadásokból származó kiberbűnözői bevételek változása 2022-ben

Tavaly a korábbi években tapasztaltakhoz képest jelentősen csökkent a zsarolóvírus támadásokból eredő kiberbűnözői bevétel.

A zsarolók ezzel együtt számottevő összeget zsebelhettek be: a Chainanalysis friss jelentése szerint legalább 456.8 millió dollárnyi váltságdíj folyt be a kiberbűnözőkhöz. Az elemzőcég hozzáteszi azt is, hogy a tényleges szám ennél szinte biztosan nagyobb, hisz a kiberbűnözők átal használt kriptovaluta címek azonosítása időbe telik, a 2021-es riportjuk publikálása idején például 602 millió dollárra tették a ransomware kifizetéseket, azonban most már 766 millió dollárnál tart a 2021-es mérleg.

ransomware
Forrás: Chainalysis

A zsarolóvírus tanácsadásra és incidenskezelésre specializálódott Coveware adatai szerint az elmúlt évek során folyamatosan csökkent azon vállalkozások száma, akik váltságdíjat fizetnek: 2020-ban az arány még 70%-volt, 2021-ben már csak 50%, 2022-ben pedig 41%.

Ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy a támadások volumene csökkene, tavaly több ezer vállalat ellen zajlott ransomware támadás, több tízezer malware variáns felhasználásával.

Forrás: Daily Dark Web

A Security Week megjegyzi, hogy a kevesebb váltságdíj-kifizetés például arra is visszavezethető, hogy ezzel a cégek érvényben lévő gazdasági szankciókat is megsérthetnek, amire a tengerentúli szervezetek esetében az Amerikai Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szigorúbban figyel.

Egy másik fontos tényező, hogy a kiberbiztosítási cégek szerződési kondícióiban is szigorítás figyelhető meg, sokkal inkább mágválogatják nemcsak azt, hogy kit biztosítanak, hanem azt is, hogy a biztosítási keret mire használható fel. A kiberbiztosítás a szerevezetek biztonságára gyakorolt hatása is kiemelendő, amelynek hatására a cégek is jobban figyelnek többek közt az adatmentési eljárársaikra.

(securityweek.com)