Vigyázat, egyre több az Ukrajnát névleg támogató, hamis adományozási mozgalom

 

Ez idáig több mint 37 millió dollár értékű kriptovalutát sikerült összegyűjteni Ukrajna megsegítésére, azonban ennek hatására a kiberbűnözők is akcióba lendültek. A BleepingComputer számos „Segítse Ukrajnát!” témájú csaló e-mailt, adathalász oldalt és egyéb fórumot azonosított, amelyekkel a segítőkész felhasználók jóhiszeműség kihasználva igyekeznek pénzt szerezni a csalók.

A hamis „Segítse Ukrajnát” mozgalom során a támadók olyan, jellemzően Bitcoin és Ethereum kriptovaluta adománygyűjtést hirdetnek, amely semmilyen kapcsolatban nem áll az ukrán kormányzattal. Hogy hihetőbbé tegyék a gyűjtés valódiságát, számos meggyőzésre alkalmas eszközt alkalmaznak, például a npr[.]org vagy az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordinációs Hivatala (OCHA) nevében küldenek ki e-maileket az áldozatoknak, és fórumbejegyzéseket tesznek közzé a hamis mozgalomról.

 

Adománygyűjtésről szóló adathalász e-mail

Forrás: BleepingComputer

 

Rászorulóknak gyűjtő hamis fórumbejegyzés

Forrás: BleepingComputer

MalwareHunterTeam szintén azonosított néhány adománygyűjtő .org domaint, amelyeket csalási szándékkal hoztak létre, továbbá felfedezték az UkraineGlobalAid[.]com weboldalt is, ami első ránézésre valódinak tűnhet, alaposabban megvizsgálva azonban jól észrevehetők a gyanús jelek és a hibás hivatkozások.

Mivel ezek a csalási módszerek a jelen körülményekre támaszkodva igyekeznek kihasználni az emberek jóhiszeműségét, a gyanútlan felhasználók könnyen áldozattá válhatnak. Azáltal, hogy az ukrán kormány kriptovalutában is fogadja az adományokat, sajnos fenn áll az esélye az ilyen jellegű csalásoknak. Ukrajna ez idáig 37 millió dollár értékű kriptovalutát gyűjtött össze, míg más formában 13 millió dollár értékű adomány gyűlt össze. Azok, akik adakozni szeretnének Ukrajnának, ügyeljenek arra, hogy csak az ukrán kormány által közzétett hivatalos címekre küldjék adományukat!

 

(bleepingcomputer.com)