Zöld utat kapott a digitális szolgáltatásokról szóló EU-s jogszabálycsomag az Európai Parlamenttől

 

Az Európai Bizottság 2020 decemberében terjesztette elő a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra (Digital Services Act – DSA) és a digitális piacokról szóló jogszabályra (Digital Markts Act – DMA) vonatkozó javaslatait, amelyeket az Európai Parlament most első olvasatban jóváhagyott.

“A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében uniós szintű, kötelező érvényű kötelezettségek vonatkoznak majd minden olyan digitális szolgáltatásra, amelyek árukat, szolgáltatásokat vagy tartalmakat közvetítenek a fogyasztóknak, ideértve a jogellenes tartalmak gyorsabb eltávolítását célzó új eljárásokat, valamint a felhasználók alapvető jogainak átfogó védelmét az interneten. Az új keret újra egyensúlyba hozza a felhasználók, a közvetítő platformok és a hatóságok európai értékeknek – többek között az emberi jogok, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és a jogállamiság tiszteletben tartásának – megfelelő felelősségeit. A javaslat kiegészíti az európai demokráciáról szóló cselekvési tervet, amelynek célja, hogy ellenállóbbá tegye a demokráciákat.”olvasható az Európai Bizottság weboldalán.

A következő lépés

A két jogszabály most az Európai Unió Tanácsának hivatalos jóváhagyására vár, aláírást követően kerülnek kihirdetésre az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Mindkét jogszabály húsz nappal a Hivatalos Lapban való kihirdetését követően, valamikor az ősz folyamán lép majd hatályba.

(ec.europa.eu)