ransomware

Zsarolóvírus támadás érhette Bosznia-Hercegovina parlamenti rendszereit

Több, mint két hete elérhetetlen Bosznia-Hercegovina országgyűlésének weboldala, a Nezavisne nevű helyi lap értesülései szerint pedig képviselőket eltiltották attól, hogy bekapcsolják a számítógépeiket és az e-mail fiókjukba sem léphetnek be.

Zlatko Miletić a parlament alsóházának képviselője szerint a kibertámadás szeptember 8-9 körül kezdődhetett, azóta gyakorlatilag ellehetetlenült a munkavégzés. Hivatalosan ugyan nem került megerősítésre, hogy zsarolóvírus támadás történt, azonban független források szerint ez áll a háttérben.

Miletić kritizálta a bosnyák parlament kiberbiztonsági felkészültségét, mondván a támadás előttig ezzel „senki sem foglalkozott”.

„Bőven lett volna idő a megfelelő technikai eszközök beszerzésére, és ezzel biztosítani a szerverek védelmét. Meg kell érteniük, hogy a biztonság befektetést igényel. Felszerelés nélkül nincs biztonság” – mondta Miletić a Nezavisne-nek. „Ezek a technikai eszközök drágák, azonban mindenképp be kell szereznünk őket. Nemcsak a parlament számára, hanem minden intézmény esetében, amely különféle adatok tárolásával foglalkozik. Ez egy jó lecke volt.”

Egy másik képviselő, Dušanka Majkić aggodalmának adott hangot a kormányzati számítógépeken található adatok miatt, megjegyezve, hogy az ő készülékén például közel két évtizedig visszanyúlóan voltak fájlok.

(therecord.media)